Wykonanie
W ciągu mojej kilkumiesięcznej przygody cukierniczej upewniłam się, że nie ma ciasta, które nie chciałoby zostać muffinką. ;)Przygotowywałam dzisiaj sernik z dulce de leche Dorotki, miałam też dzisiaj gości. Sernik po upieczeniu miał się do jutra chłodzić, goście do jutra zostać nie chcieli. :) Ale wypuścić ich bez niczego też, przecież, nie mogłam. Zwiększyłam, więc ilość składników o 1/3 i z części masy przygotowałam sernikowe muffinki, które zwolniłam z obowiązku nocowania w lodówce. :) Usłyszałam, że są "niemożebnie dobre", więc pomysł okazał się niezły.Sama nie próbowałam, trzymając się najnowszego postanowienia, iż "
słodycze to góra raz w tygodniu". Zostawiłam sobie tegotygodniowy "raz" na jutrzejszy sernik, już na
cynamonowym spodzie, na który także serdecznie zapraszam. Jutro. :)
(przepis na 8-10 muffinek)250 g
twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie2-3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliijajko30 ml
śmietany kremówki70 g masy krówkowej (ja gotowałam
mleko skondensowane)1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejew. kilka łyżek masy krówkowej i
orzechy do przybrania
Twaróg zmiksować z
cukrem na gładką masę, wbić
jajko, zmiksować. Wlać ekstrakt z
wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę,
mąkę ziemniaczaną i masę
krówkową, dokładnie zmiksować. Porozlewać do foremek muffinkowych, na wierzchu każdej położyć odrobinę kajmaku.Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Smacznego!