ßßß
Składniki:Spód:200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciastek typu digestive80 g masłaMasa serowa:750 g twarogu sernikowego3/4 szklanki cukru1 łyżka ekstraktu waniliowego3 jajka1/2 szklanki kremówki200 g kajmaku*1 łyżka mąki ziemniaczanejDekoracja:250 g śmietany kremówki 30%150 g kajmakukakao*Dobrej jakości. Można go również przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego słodzonego w puszce. Puszkę gotujemy ok. 2,5-3 godziny całkowicie zakrytą wodą, następnie studzimy i otwieramy - w środku powstał pyszny kajmak.Wykonanie:Ciasteczka dokładnie kruszymy i mieszamy z miękkim masłem. Można to zrobić za pomocą malaksera. Gotową masą ciasteczkową wykładamy tortownicę, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Do sera dodajemy kolejno jajka, cukier, ekstrakt, kremówkę, kajmak i mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy do połączenia się składników. Staramy się zbyt nie napowietrzać masy.Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą.Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy kajmak. Masę wykładamy na wystudzony sernik i oprószamy kakao. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.Smacznego!