ßßß
Lubicie smak dulce de leche? Mój Mąż wprost uwielbia! I chociaż ja nigdy nie wyjadam tej masy prosto z puszki, muszę przyznać, że sernik z jej dodatkiem jest wspaniały. Przede wszystkim nie jest wcale mdły (jak wydawało mi się na początku, że będzie), smak masy kajamkowej jest delikatnie wyczuwalny i nie dominuje nad sernikiem. Całości dodaje smaku cynamon, który dodałam do spodu.. A ponieważ przywiozłam z Polski trochę sera półtłustego w kostkach, będę miała okazję niedługo wymyślić kolejny sernik ;-). Polecam!Składniki na spód:200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie60 g masła, roztopionegopół łyżeczki cynamonuCiastka, cynamon i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajkapół szklanki śmietany kremówki 36%400 g dulce de leche /masy kajmakowej z puszki (podzielone na 200 g + 200 g)1 łyżka mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka (całe, bez rozdzielania na białka i żółtka), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Otrzymałą masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche/masy kajmakowej.Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzać; na koniec wylać na wierzch jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy do głębokości masy serowej z dulce de leche. Wymieszać delikatnie by powstał marmurkowy wzorek.Piec w temperaturze 175ºC przez 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .