ßßß
(przepis podaję za Dorotką)Składniki na spód:200 g ciastek digestive w czekoladzie60 g miękkiego masłapół łyżeczki cynamonuCiastka, masło, cynamon zmiksować razem, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Można też najpierw pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie2/3 szklanki cukru (dałam 1/3)2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajkapół szklanki śmietany kremówki400 g dulce de leche (dałam mleko skondensowane gotowane 1,5 godziny)1 łyżka mąki ziemniaczanejTwaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/3 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche. Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzać; na koniec wylać jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem narysować esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek (u mnie dość wątpliwy ;)).Piec (można pod przykryciem z folii aluminiowej) ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni.Wystudzić, przed podaniem włożyć na minimum 3 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc.Smacznego!