Wykonanie
świetny pomysł na słodki obiadek, podwieczorek, kolację400 gram
twarogu z wiaderka1 szklanka
kaszy manny (może być błyskawiczna)100 gram stopionego, schłodzonego
masła2
jaja3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoszczypta
solido obtaczania kluseczek: 1 łyżka
mąki pszennej + 1 łyżka
kaszy mannyDo
masła dodajemy
twaróg, roztrzepane
jaja,
mąkę,
cukry,
kaszę i
sól, składniki mieszamy. Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy w mieszance
mąki z
kaszą i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 8 minut, odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.Jeśli masa jest zbyt rzadka (wszystko zależy od
twarożku), możemy dosypać odrobinę
kaszy manny, na tyle, by kuleczki dały się formować. Ale pilnujemy, by nie sypnąć jej za dużo, gdyż wtedy kluseczki wyjdą twardawe.