Wykonanie
Poziom trudnościKruche ciasto z
jabłkami i
śliwkami to wspaniałe, jesienne ciasto.
Jabłka i
śliwki podkręcone przez
korzenne przyprawy smakują wybornie, do tego kruche ciasto – całość marzenie. Do tego ciasta najlepiej użyć takich odmian
jabłek, których miąższ nie rozpadnie się podczas smażenia. Ciasto testowane na rodzinie ♥️.Porcja na blachę o wymiarach 28×36 cmSkładniki:Kruche ciasto:600 g
mąki pszennej⅓ łyżeczki
soli5 łyżek (ok. 120 g)
cukru300 g zimnego
masła180 ml lodowatej
wodyNadzienie:700 g
śliwek węgierek700 g
jabłek1 łyżka
masła½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki mielonych
goździków½ łyżeczki świeżo utartej
gałki muszkatołowejNa wierzch:1
żółtko½ łyżki
cukruSposób przygotowania:Do miski wsypać
mąkę,
sól i
cukier, wkroić
masło, na końcu dodać zimną
wodę.Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak najszybciej, tak żeby nie zdążyły się ogrzać.Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki.W tym czasie
jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, ze
śliwek usunąć pestki.Wszystkie
owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni umieścić
śliwki i
masło, chwilę smażyć, dodać
jabłka. Wszystko smażyć ok. 15 minut na małym ogniu.Do
owoców dodać
cynamon, mielone
goździki i świeżo startą
gałkę muszkatołową, zamieszać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na odpowiedni rozmiar podsypując
mąką i na wałku przenieść na blachę, lekko docisnąć do dna i brzegów formy.Żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia ponakłuwać je widelcem.Blachę z
ciastem wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut.Blachę wyjąć z piekarnika, na podpieczony spód wyłożyć
owoce.Wyjąć z lodówki drugą porcję ciasta. Wałkować porcjami na dość cienkie (grubości ok. 3 mm) placki. Przy pomocy foremek do
ciasteczek, z placków wyciąć dużo gwiazdek lub innych kształtów.Obkleić cały wierzch placka. Na koniec posmarować ciasto roztrzepanym
żółtkiem i osypać delikatnie
cukrem.Blachę z
ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Ciasto odstawić do wystudzenia.Kruche ciasto z
jabłkami i
śliwkami można podawać także na ciepło.Smacznego!