Wykonanie
Dzisiaj przygotowałam ciasto z przepisu pochodzącego z książki Gordona
Ramsay "Szef Kuchni po godzinach". Słodkie,
jabłkowe z aromatem
cynamonu, czyli wszystko co w szarlotkach najlepsze. A jak jeszcze
doda się do tego gałkę
lodów waniliowych, to już można się całkiem zatopić w smakach...Czytałam wielkie pochwały dotyczące tego ciasta, kiedy spróbowałam pierwszy kawałek na ciepło, to stwierdziłam, że bardzo dobre, jednak mogłoby być trochę mniej słodkie. Mi jednak smakował najbardziej na drugi dzień.Podobało mi się przygotowanie kruchego ciasta, bardzo szybkie. Jest jednak dość miękkie, więc włożyłam je na pół godziny do zamrażarki, a nie lodówki.PIE Z KARMELIZOWANYMI
JABŁKAMISkładniki:* 90 g
cukru pudru lub bardzo miałkiego (lepiej zmniejszyć ilość, max60g, chyba że mamy kwaśne
jabłka)* 1/2 łyżeczki
cynamonu* szczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej* 1,5 kg
jabłek* 60 g
masła* 1
żółtko rozkłócone z 2 łyżkami
wody na glazurę na ciasto (porcja 500 g):* 125 g
masła, miękkiego w temperaturze pokojowej* 90 g miałkiego
cukru* 1 duże
jajko* 250 g
mąki pszennejWykonanieCiasto
Masło zmiksować z
cukrem, dodać
jajko i krótko miksować ok. 30 sekund. Dodać
mąkę i ucierać do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt twarde należy dodać odrobinę zimnej
wody. Uformować z ciasta spłaszczony dysk, owinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut.NadzienieW misce połączyć
cukier z
przyprawami. Obrać
jabłka, wydrążyć i pokroić na niewielkie kawałki. Połączyć z
cukrem i
przyprawami. Na patelni rozpuścić
masło i smażyć
jabłka na dużym ogniu ok. 5 minut, aż do zarumienienia brzegów. Zostawić do ostygnięcia.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość
monety i wyłożyć nią blachę. Na spód wyłożyć ostudzone
jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Wierzch ciasta posmarować glazurą, a na środku zrobić rozcięcie w kształcie krzyża, żeby para miała którędy uciekać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 190̊C , do zarumienienia wierzchu.
Uwagi!Ponieważ
jabłka mogą się nie mieścić na patelni, to można je smażyć w 2 turach.Ciasta nie należy długo miksować, bo będzie zbyt twarde.Przepis jest na tortownicę o średnicy 24÷ 26 cm.Z części ciasta można na wierzchu ulepić dekoracje.Smacznego!