ßßß Cookit - przepis na Pie z karmelizowanymi jabłkami

Pie z karmelizowanymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przygotowałam ciasto z przepisu pochodzącego z książki Gordona Ramsay "Szef Kuchni po godzinach". Słodkie, jabłkowe z aromatem cynamonu, czyli wszystko co w szarlotkach najlepsze. A jak jeszcze doda się do tego gałkę lodów waniliowych, to już można się całkiem zatopić w smakach...
Czytałam wielkie pochwały dotyczące tego ciasta, kiedy spróbowałam pierwszy kawałek na ciepło, to stwierdziłam, że bardzo dobre, jednak mogłoby być trochę mniej słodkie. Mi jednak smakował najbardziej na drugi dzień.
Podobało mi się przygotowanie kruchego ciasta, bardzo szybkie. Jest jednak dość miękkie, więc włożyłam je na pół godziny do zamrażarki, a nie lodówki.
PIE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Składniki:
* 90 g cukru pudru lub bardzo miałkiego (lepiej zmniejszyć ilość, max60g, chyba że mamy kwaśne jabłka)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
* 1,5 kg jabłek
* 60 g masła
* 1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody na glazurę na ciasto (porcja 500 g):
* 125 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
* 90 g miałkiego cukru
* 1 duże jajko
* 250 g mąki pszennej
Wykonanie
Ciasto
Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i krótko miksować ok. 30 sekund. Dodać mąkę i ucierać do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt twarde należy dodać odrobinę zimnej wody. Uformować z ciasta spłaszczony dysk, owinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut.
Nadzienie
W misce połączyć cukier z przyprawami. Obrać jabłka, wydrążyć i pokroić na niewielkie kawałki. Połączyć z cukrem i przyprawami. Na patelni rozpuścić masło i smażyć jabłka na dużym ogniu ok. 5 minut, aż do zarumienienia brzegów. Zostawić do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość monety i wyłożyć nią blachę. Na spód wyłożyć ostudzone jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Wierzch ciasta posmarować glazurą, a na środku zrobić rozcięcie w kształcie krzyża, żeby para miała którędy uciekać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 190̊C , do zarumienienia wierzchu.
Uwagi!
Ponieważ jabłka mogą się nie mieścić na patelni, to można je smażyć w 2 turach.
Ciasta nie należy długo miksować, bo będzie zbyt twarde.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24÷ 26 cm.
Z części ciasta można na wierzchu ulepić dekoracje.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/05/Pie-z-karmelizowanymi-jablkami.html