ßßß
Składniki:* 90 g cukru pudru lub bardzo miałkiego (lepiej zmniejszyć ilość, max60g, chyba że mamy kwaśne jabłka)* 1/2 łyżeczki cynamonu* szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej* 1,5 kg jabłek* 60 g masła* 1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody na glazurę na ciasto (porcja 500 g):* 125 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej* 90 g miałkiego cukru* 1 duże jajko* 250 g mąki pszennejWykonanieCiastoMasło zmiksować z cukrem, dodać jajko i krótko miksować ok. 30 sekund. Dodać mąkę i ucierać do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt twarde należy dodać odrobinę zimnej wody. Uformować z ciasta spłaszczony dysk, owinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut.NadzienieW misce połączyć cukier z przyprawami. Obrać jabłka, wydrążyć i pokroić na niewielkie kawałki. Połączyć z cukrem i przyprawami. Na patelni rozpuścić masło i smażyć jabłka na dużym ogniu ok. 5 minut, aż do zarumienienia brzegów. Zostawić do ostygnięcia.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość monety i wyłożyć nią blachę. Na spód wyłożyć ostudzone jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Wierzch ciasta posmarować glazurą, a na środku zrobić rozcięcie w kształcie krzyża, żeby para miała którędy uciekać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 190̊C , do zarumienienia wierzchu.
Uwagi!Ponieważ jabłka mogą się nie mieścić na patelni, to można je smażyć w 2 turach.Ciasta nie należy długo miksować, bo będzie zbyt twarde.Przepis jest na tortownicę o średnicy 24÷ 26 cm.Z części ciasta można na wierzchu ulepić dekoracje.Smacznego!