Wykonanie
Jeden z najsłynniejszych francuskich deserów to oczywiście
tarta Tatin. O ile wersja z
gruszkami już pojawiła się na blogu (przepis tutaj), o tyle tradycyjną,
jabłkową tartę robiłam po raz pierwszy. Do zrobienia tarty nie polecam używać
jabłek szarlotkowych, a tych twardszych -
tarta będzie jeszcze lepsza :)TARTE TATINSkładniki:6
jabłek (twardych, nie takich do szarlotki)200g
mąki pszennej170g
cukru200g
masłażółtko2 łyżki
wodyszczypta
soliMąkę, 20g
cukru, 100g
masła o temperaturze pokojowej,
żółtko i
sól zagnieść na ciasto, w trakcie dodając
wodę. Jednolite ciasto odklejające się od blatu zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Resztę
cukru z
masłem stopić na patelni na karmel i przelać do formy wyłożonej papierem. Na wierzch położyć
jabłka i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do momentu, w którym karmel będzie bulgotać. Po tym czasie
jabłka przykryć rozwałkowanym
ciastem (za długie brzegi zawinąć do środka), zrobić dziurkę pośrodku i piec przez około pół godziny. Podawać z
lodami lub
bitą śmietaną.