Wykonanie
Nie wiem, skąd się wzięło przekonanie, że pieczenie ciast to trudna sztuka. Jest przecież multum przepisów na łatwe i szybkie ciasta, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Bardzo dużo przepisów o różnym stopniu skomplikowania można znaleźć na stronie mojeciasto.pl – polecam.Lato sprzyja wypiekom z udziałem sezonowych
owoców . W sierpniu na straganach zaczynają królować różne odmiany
śliwek, które aż się proszą, aby dodać je do letniego ciasta. Te
owoce genialnie komponują się z
czekoladą albo
kakao. Postanowiłam zatem stworzyć kolejną wariację na temat mojego ulubionego, bardzo łatwego ciasta na
winie musującym. Lubię je robić, bo procedura jest nieskomplikowana tak jak w przypadku muffin. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi, a
potem dodać ulubione dodatki. Całkowity czas przygotowania tego ciasta to mniej niż godzina (z czego 45 minut to samo pieczenie, a wymieszanie składników zajmuje przecież chwilę).
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):400 g
mąki pszennej200 g
cukru4
jajka100 g kostki do pieczenia
Kasia albo
masła200 ml
wina musującego4 lekko czubate łyżki
kakao1,5 płaskiej łyżki
cynamonu1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonej*około 400 g
śliwekdodatkowo: tłuszcz i
bułka tarta do przygotowania formyKostkę do pieczenia
Kasia roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
Jajka wbij do miski, wsyp
cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz puszystą masę.Do ubitych
jajek wlej przestudzoną
margarynę i
wino, następnie dodaj przesianą
mąkę z
kakao,
cynamonem i
sodą (albo
proszkiem do pieczenia). Zmiksuj do połączenia składników i wylej do przygotowanej wcześniej formy.Na wierzchu poukładaj wypestkowane i pokrojone na cząstki
śliwki (węgierki wystarczy przepołowić), wciskając je nieco w ciasto.Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).
* albo 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia/wpis zawiera lokowanie produktu/Related PostsBabka na
winie musującymRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremMurzynek z
cukinią i
kardamonemMurzynek z
makiem i
suszonymi śliwkamiMuffinki „murzynki” z
żurawiną