ßßß
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):400 g mąki pszennej200 g cukru4 jajka100 g kostki do pieczenia Kasia albo masła200 ml wina musującego4 lekko czubate łyżki kakao1,5 płaskiej łyżki cynamonu1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej*około 400 g śliwekdodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formyKostkę do pieczenia Kasia roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia.Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz puszystą masę.Do ubitych jajek wlej przestudzoną margarynę i wino, następnie dodaj przesianą mąkę z kakao, cynamonem i sodą (albo proszkiem do pieczenia). Zmiksuj do połączenia składników i wylej do przygotowanej wcześniej formy.Na wierzchu poukładaj wypestkowane i pokrojone na cząstki śliwki (węgierki wystarczy przepołowić), wciskając je nieco w ciasto.Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).


* albo 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/wpis zawiera lokowanie produktu/Related PostsBabka na winie musującymRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremMurzynek z cukinią i kardamonemMurzynek z makiem i suszonymi śliwkamiMuffinki „murzynki” z żurawiną