Wykonanie
Na kilka dni przed świętami mój Ojciec zamyka się na parę godzin w swojej samotni i sznuruje
balerony i
szynki, nadziewa na haki
boczki i owija wokół kija
kiełbasy, które
potem z całym przez lata wypracowanym rytuałem wędzi. Rytuał od lat nieodmiennie wiąże się ze spożyciem
napojów wyskokowych w męskim gronie i debatami o tym, że za komuny było lepiej, a dzisiejsze jedzenie nie nadaje się nawet dla psa.W tej pracy nad
wędlinami objawia się również tradycyjny podział ról – kilka tygodni przed akcją „Wędzenie” Mama spisuje na kartce wszystkich chętnych na domowe wyroby, zamawia u rzeźnika
mięso, później przygotowuje marynatę, w której będzie peklować
mięso. Dużo
mięsa – zawsze powyżej 30 kg. Po obdzieleniu rodziny i najbliższych przyjaciół wędzonek zostaje tyle, że z tęsknotą wyglądamy kolejnej okazji do wędzenia i z pietyzmem przechowujemy ostatki zabunkrowane w zamrażarce „na specjalną okazję”.W moim rodzinnym domu na wielkanocnym
stole nigdy nie było faszerowanych
jajek. Może dlatego, że wszystkie wędrowały do
chrzanu.
Biała kiełbasa czy
szynka bez dodatku
jajka z
chrzanem i
ćwikły to był przepis na koniec świata. Przed armagedonem ratowała nas najczęściej Babcia, która wymieniała pokaźny
słój jajek z
chrzanem na dorodną
szynkę. Taki rodzinny barter. Ciągle pracuję nad odtworzeniem tego smaku, bo receptura jest zazdrośnie strzeżona. Może tym razem się uda – coś podejrzewam, że spory udział w tym wyjątkowym smaku ma
majonez dekoracyjny znanej
marki, bo słoik po nim robi za opakowanie. Postawiłam sobie za cel ominięcie tego produktu i zrobienie
chrzanu z
jajkiem całkowicie po domowemu.
Póki co podaję przepis na kolejne faszerowane
jajka, tym razem masą
serową ze
szczypiorkiem.
Składniki :5
jajek50 g
serka twarożkowego1 łyżka
jogurtu naturalnego60 g Dziugasa (12-miesięcznego lub starszego) albo
parmezanuszczypioreksól i
pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Każde
jajko przekrój wzdłuż na pół i wyjmij
żółtka.
Żółtka,
twarożek,
jogurt i utarty na tarce o drobnych oczkach
ser Dziugas zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, dodaj trochę posiekanego
szczypiorku i wymieszaj.Na każdą połówkę
jajka nałóż porcję pasty (łyżeczką albo za pomocą rękawa cukierniczego), udekoruj
szczypiorkiem.
Related PostsOmlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)Babka ziemniaczana z
białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim