ßßß
Jest to rodzaj wędliny, którą sporządza się z uprzednio peklowanego schabu karkowego bez kości, a potem gotuje bądź wędzi. Baleron jest w Polsce wędliną bardzo popularną, dobrej jakości baleron to okrągły wałek,wewnątrz którego mięso ma kolor jasnoróżowy i otoczone jest ze wszystkich stron cienką warstwą tłuszczu, odznacza się soczystością i nieco kleistym smakiem. Jest on jedną z wielu tradycyjnych polskich zimnych przekąsek, podaje się go z dodatkiem chrzanu musztardy i pieczywa.
Tradycja wyrobu baleronu w Polsce sięga XV, pierwotnie do tego celu używano pęcherzy wieprzowych zwanych macherzyną, w które upychano wybrane kawałki mięsa. Zarówno baleron wędzony, jak i gotowany przygotowuje się z karkówki, która pochodzi z półtusz wieprzowych wszystkich klas. Mięsień karkówki o kształcie przypominającym walec poddaje się procesowi peklowania metodą zalewową lub na sucho.
Białko0,202 g