Wykonanie
składniki:- 1kg
buraków- około 30dkg wędzonki(może być
boczek wędzony,
żeberko,lub
baleron)-
śmietana słodka-
ocet (ja
daję ryżowy)-
włoszczyzna(
marchewka,
pietruszka i
seler)- 2szt
liść laurowy- 3szt
ziele angielskie- 3 duże ząbki
czosnku-
sól-
pieprz- 1,5l
wodysposób wykonania:
Buraki obieramy myjemy i wrzucamy do garnka z
wodą do tego dodajemy kawałek wędzonki,obraną i umytą
włoszczyznę.Gotujemy na dużym ogniu,jak się zagotuje wlewamy odrobinę
octu,żeby barszcz miał ładny kolor.Zmniejszamy ogień,dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem,aż
buraki zmiękną.Doprawiamy
solą i
pieprzem,następnie wrzucamy
czosnek obrany i pokrojony w ćwiartki.Zabielamy
śmietaną,wcześniej wymieszaną z zupą,żeby się nie ścięła.Barszcz podajemy gorący z
ziemniakami pokrojonymi w kostkę,lub z
jajkiem na twardo.Smacznego