ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

nazwa

Wykonanie

składniki:
- 1kg buraków
- około 30dkg wędzonki(może być boczek wędzony,żeberko,lub baleron)
- śmietana słodka
- ocet (ja daję ryżowy)
- włoszczyzna(marchewka,pietruszka i seler)
- 2szt liść laurowy
- 3szt ziele angielskie
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1,5l wody
sposób wykonania:
Buraki obieramy myjemy i wrzucamy do garnka z wodą do tego dodajemy kawałek wędzonki,obraną i umytą włoszczyznę.Gotujemy na dużym ogniu,jak się zagotuje wlewamy odrobinę octu,żeby barszcz miał ładny kolor.Zmniejszamy ogień,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem,aż buraki zmiękną.Doprawiamy solą i pieprzem,następnie wrzucamy czosnek obrany i pokrojony w ćwiartki.Zabielamy śmietaną,wcześniej wymieszaną z zupą,żeby się nie ścięła.Barszcz podajemy gorący z ziemniakami pokrojonymi w kostkę,lub z jajkiem na twardo.Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/05/barszcz-czerwony-zabielany.html