ßßß
Włoszczyzna to bardzo popularna mieszanka warzyw, którą często stosuje się w przyrządzaniu rosołów i bulionów. Uwzględnia takie warzywa jak por, seler, marchewkę i pietruszkę. Wykorzystywana w postaci świeżej lub suszonej, włoszczyzna stanowi idealny element diety i bogactwo składników odżywczych.
Legenda mówi, że włoszczyzna została przedstawiona Polakom za sprawą królowej Bony. I że to właśnie ona rozsławiła tą mieszankę na terenach naszego kraju. Jednak, gdy się temu bliżej przyjrzeć, marchew i pietruszka były uprawiane w Polsce na długo przed pojawieniem się królowej. Faktem jest, że Bona przywiozła ze sobą seler i por, które prawdopodobnie dopiero później zostały połączone z marchewką i pietruszką. Tym sposobem powstała idealna mieszanka warzywna, powszechnie wykorzystywana do wielu podbojów kulinarnych.
Świeży seler, por, marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie paski. Dodać kminku i wystawić na działanie słońca. Tym sposobem można uzyskać własną mieszankę warzywną. Będzie o wiele lepsza w smaku i wartościach odżywczych, niż ta zakupiona w supermarkecie.
W zimie panuje deficyt na świeże warzywa ekologiczne. Dlatego warto stworzyć własną włoszczyznę, którą będzie można wykorzystać podczas zimowych miesięcy. Wystarczy zetrzeć na tarce seler, pietruszkę i marchew, a por pokroić w cienkie plastry. Następnie dodać do warzyw soli i dobrze wymieszać. Umieścić na kilka godzin w chłodnym pomieszczeniu, aby warzywa naszły solą. Po upływie kilku godzin, włożyć mieszankę do słoików i lekko ją ugnieść. Wierzch również można posypać niewielką ilością soli. Szczelnie zakręcić i umieścić w piwnicy, lodówce lub chłodnej spiżarce. Włoszczyzna jest już gotowa. Przed użyciem należy ją opłukać z nadmiaru soli używając letniej wody. Warto pamiętać, aby też zmniejszyć ilość soli w potrawach, ponieważ zapewni ją włoszczyzna.
W Polsce, włoszczyzna jest powszechnie dostępna. Można ją zakupić w supermarketach i sklepach spożywczych. Najlepszym miejscem na zakup świeżej włoszczyzny są budki warzywne. Tym sposobem, istnieje największe prawdopodobieństwo, że warzywa będą pozbawione pestycydów. Włoszczyzna dostępna jest w pęczkach lub pakowana na tacce owiniętej folią.
Na polskim rynku dostępna jest również włoszczyzna suszona. Podobnie jak świeża, włoszczyzna suszona zawiera czasami dodatki w postaci innych warzyw. Zaliczają się do nich; natka pietruszki, pasternak, kapusta włoska i cebula. W porównaniu do świeżej, włoszczyzna suszona jest uboższa w składniki odżywcze. Warto ją kupować tylko wówczas, gdy panuje deficyt na świeże mieszanki warzyw.
Porcja: 140g Kalorie: 61 kcl
Błonnik pokarmowy3,4 g
z cukrów47 kcal
z białek9,1 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate8E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,084 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,254 μg
Tłuszcz0,61 g
Tłuszcze nasycone0,106 μg
Tłuszcze trans0 g
Węglowodany12 g
Total Folate8E-05 μg
Sacharoza0,719 g
Skrobia3,8 g
Glukoza1,2 g
Maltoza0,015 g
Fruktoza1 g
Galaktoza0,029 g
Cukier3,5 g
Białko3,4 g
Tryptofan0,036 g
Treonina0,122 g
Izoleucyna0,134 g
Leucine0,206 g
Lysine0,171 g
Metionina0,04 g
Cystyna0,041 g
Fenyloalanina0,132 g
Tyrosine0,093 g
Walina0,162 g
Arginina0,189 g
Histydyna0,071 g
Alanina0,155 g
Kwas asparaginowy0,974 g
Kwas glutaminowy0,488 g
Glicyna0,127 g
Prolina0,142 g
Seryna0,14 g
A0,000131 μg
B10,000125 mg
C0,043 mg
D6,25E-07 μg
B60,000235 mg
E0,000898 mg
Beta-Tocopherol4,7E-06 μg
Gamma-tocopherol0,000166 μg
Delta-tocopherol2,7E-06 μg
B30,0013 mg
B121,5E-09 μg
B20,000157 mg
B50,000495 μg
B90 μg
K0,000154 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna8,4E-05 μg
Likopen3,3E-05 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0025 μg
A(IU)2603 IU
Bete-karoten0,0017 μg
Alfa-karoten0,000128 μg
Omega-30,077 mg
Omega-60,179 mg
Fosfor0,078 mg
Magnez0,045 mg
Potas0,462 mg
Sód0,08 μg
Wapń0,079 mg
Żelazo0,0018 mg
Cynk0,000645 mg
Fluor5,7E-06 μg
Mangan0,000542 μg
Miedź0,000197 μg
Selen1,6E-06 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,018 μg
Campesterol0,002 μg
Stigmasterol0,0014 μg
Beta sitosterol0,0081 μg
Objętość(ml)0 ml