ßßß
Składniki:kości na zupęwłoszczyznaok. 6-8 dużych buraków2 cebule4 liście laurowe4 ziela angielskiełyżka octuczosnek ( 2-3 ząbki)maggicukiersólpieprzgarść majerankuPrzygotowanie:Buraki i włoszczyznę obieramy i myjemy ( ja buraki kroję na ćwiartki, lub połówki ).Do garnka wkładamy kości, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy z wierzchu szumowiny,które się zrobiły po zagotowaniu.Wrzucamy do garnka buraki, warzywa z jedną cebulą i ząbkami czosnku, dodajemy ziele angielskie i liście.Gotujmy około godzinki, na małym ogniu.Po godzinie dodajemy pokrojona w kostkę i podsmażona cebulę do barszczu, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, maggi i octem do smaku.Wszystko jeszcze trochę gotujemy, pod koniec dodając majeranek.Następnego dnia, barszcz podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, bo będzie tracił swój kolor :)
Kategorie: