ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kości na zupę
włoszczyzna
ok. 6-8 dużych buraków
2 cebule
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka octu
czosnek ( 2-3 ząbki)
maggi
cukier
sól
pieprz
garść majeranku
Przygotowanie:
Buraki i włoszczyznę obieramy i myjemy ( ja buraki kroję na ćwiartki, lub połówki ).
Do garnka wkładamy kości, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy z wierzchu szumowiny,
które się zrobiły po zagotowaniu.
Wrzucamy do garnka buraki, warzywa z jedną cebulą i ząbkami czosnku, dodajemy ziele angielskie i liście.
Gotujmy około godzinki, na małym ogniu.
Po godzinie dodajemy pokrojona w kostkę i podsmażona cebulę do barszczu, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, maggi i octem do smaku.
Wszystko jeszcze trochę gotujemy, pod koniec dodając majeranek.
Następnego dnia, barszcz podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, bo będzie tracił swój kolor :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/barszcz-czerwony