Wykonanie
Ugotować barszcz czerwony (mój ulubiony) w UK to ...
bułka z
masłem. Kupuje się ugotowane już, hermetycznie zamknięte
buraczki (nota
bene pyszne - mięciutkie i słodkie) i rach-ciach zupka gotowa.Barszcz gotuję średnio co dwa tygodnie i jem go przez ... 4 kolejne dni, bo raczej pozostali członkowie rodziny nie wykazują entuzjastycznego podejścia do tej pysznej zupki.
Na barszczyk potrzebuję:4 ugotowane
burakikawałek
żeberka najlepiej wędzonego
włoszczyznę (
pietruszkę,
marchewkę,
seler, kawałek
pora)ząbek
czosnkuliść laurowyziele angielskiesólpieprzmajeranekodrobinę koncentratu buraczanego (ja używam Krakusa)1-2 łyżki
śmietany homogenizowanej 18%Wykonanie:Wędzone
żeberko zalewam
wodą, jeśli nie mam to wystarczy kawałek wiejskiej,
wędzonej kiełbasy.Dodaję trochę
soli,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem ok 20 minut po czym dodaję
włoszczyznę i ząbek
czosnku.
Buraki ścieram na drobniutkich oczkach i dodaję do gotującego się
wywaru. Gotuję kolejne 10-15 minut. Na koniec dolewam odrobinę koncentratu buraczanego, dodaję
sól,
pieprz,
cukier do smaku. Rozcieram w dłoniach sporo
majeranku i dodaję 1-2 zahartowanej wcześniej
śmietanki.Całość posypuję
zielonym koperkiem, sprawdzam smak... ew. koryguję, jeśli jest za mało słodki bądź słony. Lubię w barszczu pływające
buraczki dlatego nigdy go nie przecedzam.Przecież
buraki to samo zdrowie!Zupę podaję z
makaronem lub jak na załączonym zdjęciu - z
kaszą bulgur.