Wykonanie
Przepis ten nie wymaga robienia zakwasu, a jest bardzo aromatyczny. Smak tego barszczu ten zawsze kojarzy mi się z wieczerzą wigilijną.

Składniki:1,5 kg
buraków1/2 kg kości wołowych lub wieprzowychkawałek wędzonki
włoszczyzna (
marchew,
seler,
pietruszka,
por)
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprzocet,
majeranek,
cukiersłoik
buraczków4
cebuleUgotować rosół na kościach,
włoszczyźnie, dodać
liść laurowy i
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Dodać obrane
buraki i wędzonkę i gotować dobrą godzinę.
Cebulę "zwęglić" na patelni prawie bez tłuszczu. Dodać do zupy. Na koniec dodać słoik
buraczków. Zostawić na noc do "przegryzienia".Następnego dnia zagotować wszystko, odcedzić i doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem,
octem i
majerankiem do smaku.Przepis ten nie jest zbyt wymagający, a dzięki wędzonce i
cebuli ma niepowtarzalny smak.