ßßß Cookit - przepis na JAJA MARYNOWANE W CZERWONYM BARSZCZU

JAJA MARYNOWANE W CZERWONYM BARSZCZU

nazwa

Wykonanie

Jajeczka marynowane w barszczu,to szybka alternatywa dla tych co nie chcą czekać kilka dni na barwienie jajek w zwykłej marynacie,która ciągnie się kilka dni.Mój sposób na takie jajka jest świetny,a w dodatku mamy barszcz do wypicia.Jajka są smaczne,mniej kwaśne i ładnie zabarwione.
SKŁADNIKI :
10 jajek ugotowanych na twardo i obranych
BARSZCZ :
1 kg czerwonych buraków
pęczek włoszczyzny ( marchew, kawałek selera, pietruszka, por)
3 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
4 ziarnka pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Warzywa przekładamy do garnka z ziele i pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone buraczki, oprócz jednego.
Wlewamy 1,5 - 2 litry wody, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Barszcz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny do smaku.
Dla uzyskania ładnego koloru dodajemy na koniec naszego, jednego buraczka, startego na drobnej tarce jarzynowej, mieszamy i tylko zagotowujemy.
Barszcz odcedzamy, w razie konieczności doprawiamy, powinien być lekko ostry.
Do barszczu dodajemy jajka i całość, po ostygnięciu odkładamy do lodówki na kilka godzin. Jajka szybko się barwią, są smaczne i o ładnym kolorze. Układamy je na talerzu, przecięte na pół do barszczu. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/jaja-marynowane-w-czerwonym-barszczu.html