Wykonanie
Jajeczka marynowane w barszczu,to szybka alternatywa dla tych co nie chcą czekać kilka dni na barwienie
jajek w zwykłej marynacie,która ciągnie się kilka dni.Mój sposób na takie
jajka jest świetny,a w dodatku mamy barszcz do wypicia.
Jajka są smaczne,mniej kwaśne i ładnie zabarwione.
SKŁADNIKI :10
jajek ugotowanych na twardo i obranychBARSZCZ :1 kg czerwonych
burakówpęczek
włoszczyzny (
marchew, kawałek
selera,
pietruszka,
por)3 ząbki
czosnku4 łyżki
soku z cytryny1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiego4 ziarnka
pieprzu1 łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :Warzywa przekładamy do garnka z ziele i
pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone
buraczki, oprócz jednego.Wlewamy 1,5 - 2 litry
wody, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Barszcz doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem, Dodajemy przeciśnięty
czosnek oraz
sok z cytryny do smaku.Dla uzyskania ładnego koloru dodajemy na koniec naszego, jednego
buraczka, startego na drobnej tarce jarzynowej, mieszamy i tylko zagotowujemy.Barszcz odcedzamy, w razie konieczności doprawiamy, powinien być lekko ostry.Do barszczu dodajemy
jajka i całość, po ostygnięciu odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Jajka szybko się barwią, są smaczne i o ładnym kolorze. Układamy je na talerzu, przecięte na pół do barszczu. Smacznego.