ßßß
Składniki:3 marchewki1 pietruszka1/4 selerakawałek pora1 cebula1 kg podłużnych buraków1/2 szklanki suszonych grzybów4 ząbki czosnku500 ml zakwasu na barszcz2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna jałowca1 łyżka majeranku1 łyżka cząbrusól, pieprzWykonanie:Z ok. 1,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera, pora i opalonej nad ogniem cebuli gotujemy bulion warzywny przez około 30-40 minut. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku.Z bulionu wyciągamy warzywa, a dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, obrane i pokrojone buraczki i czosnek. Barszcz gotujemy kolejne 30 minut. Następnie studzimy go przez pół godziny. Dlaczego? Zakwasu nie można zagotować, bo straci swoje wartości, więc warto dodać go do nieco chłodniejszej zupy.Teraz do barszczu możemy dodać zakwas i wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy go kolejne 30 minut, ale na bardzo małym ogniu, barszcz nie może się zagotować!Gotowy barszcz przecedzamy, aby był klarowny. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.Barszcz wigilijny podajemy z uszkami lub kapuśniaczkami. Doskonale smakuje również sam, bez dodatków.Z warzyw można przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową, a buraczki wykorzystać na przykład do sałatki śledziowej.
Smacznego!