Wykonanie
Dzień dobry!Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną atmosferę" za sprawą kolejnych sklepów, w których pojawiały się świąteczne produkty :-). Mam wrażenie, że rok w rok pojawiają się one coraz wcześniej... Nieco niszczy to czas oczekiwania na święta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych
ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły.Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw.
Składniki:3
marchewki1
pietruszka1/4
selerakawałek
pora1
cebula1 kg podłużnych
buraków1/2 szklanki
suszonych grzybów4 ząbki
czosnku500 ml zakwasu na barszcz2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna jałowca1 łyżka
majeranku1 łyżka cząbru
sól,
pieprzWykonanie:Z ok. 1,5 l
wody,
marchewek,
pietruszki,
selera,
pora i opalonej nad ogniem
cebuli gotujemy
bulion warzywny przez około 30-40 minut.
Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku.Z
bulionu wyciągamy warzywa, a dodajemy namoczone
grzyby razem z
wodą, obrane i pokrojone
buraczki i
czosnek. Barszcz gotujemy kolejne 30 minut. Następnie studzimy go przez pół godziny. Dlaczego? Zakwasu nie można zagotować, bo straci swoje wartości, więc warto dodać go do nieco chłodniejszej zupy.Teraz do barszczu możemy dodać zakwas i wszystkie pozostałe
przyprawy, gotujemy go kolejne 30 minut, ale na bardzo małym ogniu, barszcz nie może się zagotować!Gotowy barszcz przecedzamy, aby był klarowny. W razie potrzeby doprawiamy
solą lub
pieprzem.Barszcz wigilijny podajemy z uszkami lub kapuśniaczkami. Doskonale smakuje również sam, bez dodatków.Z warzyw można przygotować tradycyjną
sałatkę jarzynową, a
buraczki wykorzystać na przykład do sałatki śledziowej.
Smacznego!