ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Mielonka

Mielonka

nazwa

Produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego.Powstaje w wyniku zmielenia i zakonsewowania części tuszy wieprzowej, duży udział w jej składzie stanowi golonka, boczek i innego rodzaju tłuszcze. Mielonka zaliczana jest do wędlin występuje w postaci pakowanych próżniowo konserw o smarownej konsystencji lub wędliny sprzedawanej w formie bloku o kształcie walca. Cechuje ją wysoka kaloryczność i zawartość tłuszczu zwierzęcego. Mielonka ma w swoim składzie także spore ilości soli i sodu dzięki czemu długo zachowuje świeżość nadaje się do dłuższego przechowywania bez lodówki.

Pochodzenie i Historia

Pierwsza mielonka powstała w latach 30 ubiegłego stulecia, jej pomysłodawcy to pochodząca ze Stanów Zjednoczonych rodzina Rot. Mielonka odegrała ogromną role w okresie II wojny światowej była nie tylko podstawowym pożywieniem żołnierzy ale również ludności cywilnej ze względu na to, że dostawy świeżych produktów były wówczas utrudnione. Mielonka stała się produktem tak popularnym, że doczekała się muzeum, które znajduje się w miejscowości Austin w stanie Minnesota. W Polsce pojawiła się w okresie PRLu.

Zastosowanie

Mielonka jest gównie dodatkiem do pieczywa,kanapek, tostów i sandwichy, urozmaica smak sałatek majonezowych oraz gulaszu wieprzowego. Spożywa się ją z dodatkiem marynowanych pikli.Jest protem charakterystycznym dla kuchni angielskiej i amerykańskiej.

Wartości odżywcze

Porcja: 245g Kalorie: 577 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów18 kcal

z białek160 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate1,1E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone20   μg

Tłuszcze wielonienasycone4,1   μg

Tłuszcz44   g

Tłuszcze nasycone16   μg

Tłuszcze trans0,314   g

trans monoenoic fat0,245 g

trans polyenoic fat0,066 g

Węglowodany4,5   g

Total Folate1,1E-05   μg

Cukier0   g

Białko0,038   g

Tryptofan0,355   g

Treonina1,7   g

Izoleucyna1,8   g

Leucine3,1   g

Lysine3,4   g

Metionina1   g

Cystyna0,551   g

Fenyloalanina1,6   g

Tyrosine1,3   g

Walina2   g

Arginina2,9   g

Histydyna1,2   g

Alanina2,9   g

Kwas asparaginowy3,8   g

Kwas glutaminowy6   g

Glicyna3,6   g

Prolina2,5   g

Seryna1,7   g

Hydroksyprolina0,379   g

A0   μg

B10,000452   mg

C0,000408   mg

B60,000621   mg

E0,000515   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol7,4E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,01   mg

B125,7E-06   μg

B20,000555   mg

B50,0014   μg

B90   μg

K1,9E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,56 mg

Omega-63,5 mg

Fosfor0,347   mg

Magnez0,038   mg

Potas0,668   mg

Sód2,9   μg

Wapń0,019   mg

Żelazo0,0042   mg

Cynk0,006   mg

Mangan8,2E-05   μg

Miedź0,000216   μg

Selen6E-05   μg

Cholesterol0,139   μg

Fitosterol0   μg

Objętość(ml)0   ml