ßßß
Produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego.Powstaje w wyniku zmielenia i zakonsewowania części tuszy wieprzowej, duży udział w jej składzie stanowi golonka, boczek i innego rodzaju tłuszcze. Mielonka zaliczana jest do wędlin występuje w postaci pakowanych próżniowo konserw o smarownej konsystencji lub wędliny sprzedawanej w formie bloku o kształcie walca. Cechuje ją wysoka kaloryczność i zawartość tłuszczu zwierzęcego. Mielonka ma w swoim składzie także spore ilości soli i sodu dzięki czemu długo zachowuje świeżość nadaje się do dłuższego przechowywania bez lodówki.
Pierwsza mielonka powstała w latach 30 ubiegłego stulecia, jej pomysłodawcy to pochodząca ze Stanów Zjednoczonych rodzina Rot. Mielonka odegrała ogromną role w okresie II wojny światowej była nie tylko podstawowym pożywieniem żołnierzy ale również ludności cywilnej ze względu na to, że dostawy świeżych produktów były wówczas utrudnione. Mielonka stała się produktem tak popularnym, że doczekała się muzeum, które znajduje się w miejscowości Austin w stanie Minnesota. W Polsce pojawiła się w okresie PRLu.
Mielonka jest gównie dodatkiem do pieczywa,kanapek, tostów i sandwichy, urozmaica smak sałatek majonezowych oraz gulaszu wieprzowego. Spożywa się ją z dodatkiem marynowanych pikli.Jest protem charakterystycznym dla kuchni angielskiej i amerykańskiej.
Porcja: 245g Kalorie: 577 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów18 kcal
z białek160 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate1,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone20 μg
Tłuszcze wielonienasycone4,1 μg
Tłuszcz44 g
Tłuszcze nasycone16 μg
Tłuszcze trans0,314 g
trans monoenoic fat0,245 g
trans polyenoic fat0,066 g
Węglowodany4,5 g
Total Folate1,1E-05 μg
Cukier0 g
Białko0,038 g
Tryptofan0,355 g
Treonina1,7 g
Izoleucyna1,8 g
Leucine3,1 g
Lysine3,4 g
Metionina1 g
Cystyna0,551 g
Fenyloalanina1,6 g
Tyrosine1,3 g
Walina2 g
Arginina2,9 g
Histydyna1,2 g
Alanina2,9 g
Kwas asparaginowy3,8 g
Kwas glutaminowy6 g
Glicyna3,6 g
Prolina2,5 g
Seryna1,7 g
Hydroksyprolina0,379 g
A0 μg
B10,000452 mg
C0,000408 mg
B60,000621 mg
E0,000515 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol7,4E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,01 mg
B125,7E-06 μg
B20,000555 mg
B50,0014 μg
B90 μg
K1,9E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,56 mg
Omega-63,5 mg
Fosfor0,347 mg
Magnez0,038 mg
Potas0,668 mg
Sód2,9 μg
Wapń0,019 mg
Żelazo0,0042 mg
Cynk0,006 mg
Mangan8,2E-05 μg
Miedź0,000216 μg
Selen6E-05 μg
Cholesterol0,139 μg
Fitosterol0 μg
Objętość(ml)0 ml