Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Chlebek orkiszowy Wiesława
Polędwiczki z warchlaka »
Polędwica i
szynka z jelenia
Surowce,
przyprawy i materiały pomocnicze:-
ziele angielskie-
liść laurowy-
czosnek-
pieprz-
majeranek-
jałowiec- poklosól
Polędwice po wykrojeniu i obrobieniu peklujemy zalewowo. Solankę przygotowujemy wg. tabeli najlepiej na 5-7 dni.Do przygotowanej solanki dodajemy
wywar z zaparzonych przypraw.
Przyprawy zalewamy wrzątkiem w ilości 0,5l i po ostygnięciu dodajemy do solanki. Do solanki dodajemy
miodu w ilości 20g na litr zalewy. Przygotowaną solanką nastrzykujemy
polędwice co 3 cm w poprzek
mięśnia.
Polędwice w naczyniu do peklowania zalewamy pozostałą solanka i odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze około 6 stopni. Podczas peklowania sprawdzamy stan zalewy, jeśli
zrobi się mętna, klejąca to
mięso płuczemy w zimnej wodzie i wymieniamy zalewę na nową. Po zapeklowaniu
mięsa sprawdzamy stopień zapeklowania i jego zapach.Po tym czasie wyjmujemy
polędwice i wieszamy na hakach lub pętlach z przędzy wędzarniczej celem ocieknięcia w zimnym, przewiewnym pomieszczaniu na noc.Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy
polędwice, tak aby się nie stykały i osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i minimalnej ilości
dymu do chwili, aż ich powierzchnia będzie sucha w dotyku.Następnie wędzimy
polędwicę dymem o temperaturze do 30-40 stopni maksymalnie przez 24 godziny, tj. cztery dni po 6 godzin do uzyskania wiśniowej barwy.Darz bór i smacznegoczwartek, 14 stycznia 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter