Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Mój prezent gwiazdkowy 2015
Polędwica i
szynka z jelenia »Chlebek orkiszowy Wiesława
30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka płynnego
miodu2-3 łyżki letniej
wody500 g jasnej
mąki orkiszowej np. typ 6302 łyżeczki
soli380-400 g letniej
wodyok. 50 g
słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania
chleba)20 g
siemienia lnianego20 g
sezamuPrzygotowanie Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i
chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto
chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu
chleba do formy.
Chleb należy włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy. Świeże
drożdże rozkruszyć, dodać
miód i 2-3 łyżki letniej
wody. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z
solą i ziarnami, dodać rozpuszczone
drożdże i na początek ok. 380 g letniej
wody. Zagnieść ciasto. Powinno być bardzo rzadkie. Może nie zupełnie jak
woda, ale takie żeby można je było niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę
wody. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w ciepłym miejscu, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet
potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać, a następnie przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
oliwą i posypanej np.
otrębami.
Chleb posypać ziarnami, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy. Pieczenie Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty
chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można
chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od
spodu wydaje głuchy odgłos.Podziękowania kol. Wiesławowi za przesłanie przepisuczwartek, 14 stycznia 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter