Wykonanie
Składniki:– 450g
mielonki z
indyka– 1
jajko– 3 czubate łyżki
bułki tartej– 3 łyżeczki
przyprawy curry– 2
cebule– 1 większy ząbek
czosnku– 4 łyżki
mąki– puszka
groszku zielonego– 200g
jogurtu naturalnego– garść
natki pietruszki–
sól,
pieprzPrzygotowanie:*
Mięso mieszamy z
jajkami,
czosnkiem i
bułką tartą, przyprawiamy
solą i
pieprzem, formujemy klopsiki, obtaczamy w
mące.*
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni, przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy pulpeciki i rumienimy z każdej strony. Wsypujemy
curry, smażymy jeszcze chwilę by uwolnić aromat
przyprawy, przekładamy do
cebuli. Dolewamy 1,5 szklanki
wody i dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia, około 20 minut.* Wyłączamy gaz pod garnkiem, dodajemy osączony
groszek i wlewamy
jogurt. Nie gotujemy. Przed podaniem dekorujemy
natką pietruszki.
Przepis znalazłam w gazecie Smaki Życia, tak więc nie jest mojego autorstwa:) Jedynie troszkę go pozmieniałam dodając więcej przypraw.
Mięso indycze możecie oczywiście zastąpić zwykłym
mięsem mielonym. Smacznego!Kategorie: