ßßß
Składniki:– 450g mielonki z indyka– 1 jajko– 3 czubate łyżki bułki tartej– 3 łyżeczki przyprawy curry– 2 cebule– 1 większy ząbek czosnku– 4 łyżki mąki– puszka groszku zielonego– 200g jogurtu naturalnego– garść natki pietruszki– sól, pieprzPrzygotowanie:* Mięso mieszamy z jajkami, czosnkiem i bułką tartą, przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy klopsiki, obtaczamy w mące.* Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni, przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy pulpeciki i rumienimy z każdej strony. Wsypujemy curry, smażymy jeszcze chwilę by uwolnić aromat przyprawy, przekładamy do cebuli. Dolewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia, około 20 minut.* Wyłączamy gaz pod garnkiem, dodajemy osączony groszek i wlewamy jogurt. Nie gotujemy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Przepis znalazłam w gazecie Smaki Życia, tak więc nie jest mojego autorstwa:) Jedynie troszkę go pozmieniałam dodając więcej przypraw. Mięso indycze możecie oczywiście zastąpić zwykłym mięsem mielonym. Smacznego!Kategorie: