Wykonanie
Jak nie mam pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się
tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego
ciasta francuskiego, ale
ciasto drożdżowe to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia.
SKŁADNIKI:200g
mąki tortowej60g
masła roztopionegopół opakowania
drożdży instant1
jajko1 łyżeczka
soli0,5kg
bobuwędzony boczek (
szynka,
baleron)1
cebula1
jajkoświeża zielona
pietruszkasól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku,
chiliDo miski wsypać
mąkę dodać roztopione
masło,
jajko,
sól,
drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej
wody. Ciasto wygniatać przez 10-15 minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać z łupinek.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z
cebulka do zarumienienia. Wymieszać z oczyszczonym i ugotowanym
bobem. Dodać
przyprawy,
pietruszkę i zmiażdżony
czosnek. Wbić
jajko i dokładnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowane ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez 20-25 minut aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo.
Tartę pokroić jak trochę się przestudzi.
Smacznego !!!