Wykonanie
Jednym z moich ulubionych ciast jest
ciasto francuskie. Robi się je naprawdę bardzo długo, ale na szczęście sklepy typu "Biedronka" oferują nam gotowce. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, jeżeli potrzebujemy przygotować szybkie danie na cieście francuskim. Dzisiaj proponuję francuskie kieszonki ze słonym nadzieniem, które można podać na kolację lub jako zakąskę niezapowiedzianym gościom.
S K Ł A D N I K I :(na 18 sztuk)3 opakowania
ciasta francuskiego "Smakowite!"18 plasterków
szynki bądź
baleronu18 plasterków
sera tostowego (polecam ten z hochlandu)1 duża i 1 mała
cebulamiska
pieczarekmajonezvegetafolia aluminiowapapier do pieczeniaP R Z Y G O T O W A N I E :1. Każdą paczkę ciasta pokrój na 6 kawałków o równych wymiarach. Przygotuj foremki wg sposobu, który znajdziesz tutaj . Ale uwaga! Foremki wykonuj na literatkach z kawałków folii i papieru o wymiarach 14x14cm.
2. Umyj, obierz i pokrój
pieczarki. Gotuj je wraz z pokrojoną w drobną kostkę małą
cebulą w doprawionej
vegetą wodzie przez około 15 minut.Plasterki
szynki i
sera podziel na dwie części, większą
cebulę również drobno pokrój.Rozpocznij układanie nadzienia kieszonek:układaj kolejno w każdej kieszonce: pół plasterka
szynki, pół plasterka
sera, łyżeczka
majonezu, pół plasterka
szynki, łyżka
pieczarek, pół plasterka
sera, łyżka
cebuli.
3. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C z funkcją góra-dół i włóż "nadziane" kieszonki na około 15 minut. Jeżeli po upływie tego czasu ciasto nadal będzie miękkie i blade, włącz termoobieg i pozostaw je jeszcze na około 5-7 minut.
Kieszonki bardzo dobrze smakują z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.bon appétit!