Wykonanie
W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na pierogi leniwe z
twarogu i
ziemniaków . Przeglądając „365 Obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, trafiłam na inną wersję tych klusek:„Funt świeżego, nie zwarzonego
twarogu wycisnąć dobrze z
serwatki, rozetrzeć w donicy z łyżką
masła i czterema
żółtkami, wsypać trochę
soli, łyżkę
pszennej mąki, a gdy to wszystko doskonale uwiercone, ubić
białka na pianę, wymieszać z lekka, wyrzucić tę masę na stolnicę, grubo posypaną
mąką, utarzać w
mące długi wałek przez całą stolnicę, nakarbować nożem i krajać ukośne kawałki, formując pierożki. Gotować na ukropie w bardzo obszernym rondlu
póki nie spłyną, wyjmować łyżką durszlakową, a na półmisku polać świeżym, gorącym
masłem z bułeczką. Ugotowane można zaraz z
wody wyjmować i przysmażyć na
maśle.”*Próbowałam zrobić je według tego przepisu, ale miałam prawdopodobnie zbyt wilgotny
ser – przyznaję bez bicia, że nawet nie próbowałam wyciskać go z
serwatki. Dosypałam zatem więcej
mąki i tak podaję poniżej. Jako że mamy sezon na
truskawki a połączenie
twarogu z tymi
owocami zawsze jest udane, to zamiast tradycyjnego dodatku
masła z
cukrem i
cynamonem albo podsmażonej
bułki tartej, postawiłam na
jogurt i zmiksowane
truskawki. Wyszło pysznie i lekko.Niektórzy się zastanawiają, dlaczego na te kluski, które są podobne do kopytek,
mówi się pierogi leniwe. Legenda głosi, że pewna leniwa kucharka miała za zadanie zrobić pierogi z
serem. Nie chciało jej się przygotowywać ani farszu, ani ciasta. Za pół godziny w telewizji
mieli nadawać kolejny odcinek „Niewolnicy Isaury” czy innej „Palomy”, więc opcja żmudnego sklejania pierogów nie była jej na rękę. Wrzuciła zatem wszystkie składniki do jednej miski, szybko zamieszała, zrobiła kluski i je ugotowała. Wynalazek okazał się nie tylko zjadliwy, ale i smaczny, więc rozprzestrzenił się po innych kuchniach niczym plotki po Pudelku.
Składniki (dla 3-4 osób)750 g tłustego
twarogu250 g
mąki pszennej4 duże
jajka1/2 łyżeczki
solimąka do wysypania stolnicydodatkowo:
truskawki wg uznania
jogurt naturalny wg uznania
cukier wg uznania
Twaróg przeciśnij przez praskę albo zmiel.Oddziel
białka od
żółtek.
Żółtka dodaj do
sera, wymieszaj dokładnie.
Białka ubij na niezbyt sztywną pianę i wmieszaj w masę, następnie dodaj
mąkę i wyrób krótko do powstania jednolitego ciasta (będzie się kleić!) postaraj się nie dodawać więcej
mąki.Ciasto podziel na 2-3 części i na obficie obsypanej
mąką stolnicy z każdej uformuj wałeczek (możesz pomagać sobie łyżką). Tępą stroną noża wyciśnij na wałeczku kratkę, lekko go w ten sposób spłaszczając. Teraz pokrój go na kluseczki o szerokości około 2 cm.Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia, następnie odławiaj łyżką cedzakową i podawaj np. polane zmiksowanymi/rozgniecionymi
truskawkami (osłodzonymi) z
jogurtem naturalnym.
*Lucyna Ćwierczakiewiczowa, „365 obiadów”, według wydania XXII opracował do druku, poprzedził wstępem i zaopatrzył w słownicej Jan Kalkowski, Krajowa Agencja Wydawnicza,
Kraków 1985, s.300.Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiBliny pszenno-gryczane
Groszek ptysiowy dawniej i dziś