Wykonanie
Naleśniki są zawsze wtedy, kiedy nic lepszego nie przychodzi nam do głowy a one zawsze się sprawdzają, czy to na słodko, czy na słono. Danie pewnie tak stare, jak pojawienie się pierwszych patelni lub płyt do smażenia. Dodam jeszcze tylko, że nie trzeba koniecznie do ciasta dodawać
mleka, bo można z powodzeniem zastąpić go
wodą a naleśniczki i tak będą super...Składniki do ciasta naleśnikowego
porcja na 3-4 osoby2 szklanki
mąki pszennej2
jaja450 ml
mleka lub tyle, żeby ciasto miało lejącą konsystencje, ani nie rzadką, ani nie gęstą1 łyżka
oleju1 łyżeczka
cukruszczypta
soliJak przygotować smaczny
ser do naleśników?Składniki:
250 gram
twarogu półtłustego100 ml
mleka1 -2
żółtka (zależy od wielkości
jajek)3 łyżeczki
cukruoprócz wyżej wymienionych składników do dekoracji - ulubione
owoce z
przetworów - u mnie są to
jagody leśne we własnym sosiePrzygotowanie
sera1.
Ser miażdżę, żeby był jednolity2. Połowę
mleka gotuję z
cukrem. Mieszam.3.
Żółtko bełtam z resztą chłodnego
mleka i dodaję do wrzątku. Całość mieszam i uważnie podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Masa zaczyna nieco gęstnieć, więc natychmiast zestawiam ją z ognia (podobnie, jak przy robieniu domowych
lodów, czy kremu angielskiego). Masę
mleczno-
żółtkową studzę a
potem dodaję do
sera. Całość dokładnie mieszam i gotowe. Można nadziewać naleśniki.Wbrew pozorom przygotowanie
sera zabiera dosłownie kilka minut, ale jeśli wolisz prostszy sposób - wyrób dobrze
ser z
cukrem pudrem i około 150 ml
jogurtu lub
śmietany, ale już bez
żółtka (
żółtko na surowo to spore ryzyko)Przygotowanie naleśników z
seremZobacz, jak robię naleśniki na filmie1. Mieszam
mąkę,
sól,
cukier na sucho2. Dodaję
jajka,
olej i stopniowo
mleko, podczas miksowania.3. Ciasto wyrabiam na gładką masę i odstawiam na 15-20 minut, żeby odpoczęło (to ważne dla glutenu, który po odpoczynku, sprawia, że ciasto się nie rwie podczas zwijania a dodam, że idealnie nadaje się do krokietów i innych kreacji z różnymi farszami)4. Smażę na niewielkiej ilości tłuszczu, właściwie wlewam go trochę na samym początku a później można już naleśniki, praktycznie usmażyć na suchej patelni. jeśli jednak lubisz przypieczone plamki, trzeba podlewać je od czasu do czasu
olejem lub klarowanym
masłem.5. Smaruję ciepłe naleśniki
serowym nadzieniem, zostawiając trochę miejsca po brzegach. Składam na pół i jeszcze raz na pół. Polewam
jagodami w sosie własnym i kropię
śmietanką lub
jogurtem. Dodatki to już kwestia gustu. Jednakże z
jagodami to dla mnie absolutnie mistrzowskie połączenie. POLECAM!!!Smacznego...Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na facebooku. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika