ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem klasyczne i najlepsze

Naleśniki z serem klasyczne i najlepsze

nazwa

Wykonanie

Naleśniki są zawsze wtedy, kiedy nic lepszego nie przychodzi nam do głowy a one zawsze się sprawdzają, czy to na słodko, czy na słono. Danie pewnie tak stare, jak pojawienie się pierwszych patelni lub płyt do smażenia. Dodam jeszcze tylko, że nie trzeba koniecznie do ciasta dodawać mleka, bo można z powodzeniem zastąpić go wodą a naleśniczki i tak będą super...
Składniki do ciasta naleśnikowego
porcja na 3-4 osoby
2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
450 ml mleka lub tyle, żeby ciasto miało lejącą konsystencje, ani nie rzadką, ani nie gęstą
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Jak przygotować smaczny ser do naleśników?
Składniki:
250 gram twarogu półtłustego
100 ml mleka
1 -2 żółtka (zależy od wielkości jajek)
3 łyżeczki cukru
oprócz wyżej wymienionych składników do dekoracji - ulubione owoce z przetworów - u mnie są to jagody leśne we własnym sosie
Przygotowanie sera
1. Ser miażdżę, żeby był jednolity
2. Połowę mleka gotuję z cukrem. Mieszam.
3. Żółtko bełtam z resztą chłodnego mleka i dodaję do wrzątku. Całość mieszam i uważnie podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Masa zaczyna nieco gęstnieć, więc natychmiast zestawiam ją z ognia (podobnie, jak przy robieniu domowych lodów, czy kremu angielskiego). Masę mleczno-żółtkową studzę a potem dodaję do sera. Całość dokładnie mieszam i gotowe. Można nadziewać naleśniki.
Wbrew pozorom przygotowanie sera zabiera dosłownie kilka minut, ale jeśli wolisz prostszy sposób - wyrób dobrze ser z cukrem pudrem i około 150 ml jogurtu lub śmietany, ale już bez żółtka (żółtko na surowo to spore ryzyko)
Przygotowanie naleśników z serem
Zobacz, jak robię naleśniki na filmie
1. Mieszam mąkę, sól, cukier na sucho
2. Dodaję jajka, olej i stopniowo mleko, podczas miksowania.
3. Ciasto wyrabiam na gładką masę i odstawiam na 15-20 minut, żeby odpoczęło (to ważne dla glutenu, który po odpoczynku, sprawia, że ciasto się nie rwie podczas zwijania a dodam, że idealnie nadaje się do krokietów i innych kreacji z różnymi farszami)
4. Smażę na niewielkiej ilości tłuszczu, właściwie wlewam go trochę na samym początku a później można już naleśniki, praktycznie usmażyć na suchej patelni. jeśli jednak lubisz przypieczone plamki, trzeba podlewać je od czasu do czasu olejem lub klarowanym masłem.
5. Smaruję ciepłe naleśniki serowym nadzieniem, zostawiając trochę miejsca po brzegach. Składam na pół i jeszcze raz na pół. Polewam jagodami w sosie własnym i kropię śmietanką lub jogurtem. Dodatki to już kwestia gustu. Jednakże z jagodami to dla mnie absolutnie mistrzowskie połączenie. POLECAM!!!
Smacznego...
Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na facebooku. Będzie mi bardzo miło...
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/nalesniki-z-serem-klasyczne-i-najlepsze.html