ßßß
Składniki:Ciasto:mąka pszenna ok. 0,4 kgszczypta solijaja 4mleko ok. 2,5 szklankiNadzienie: twaróg mielony 40 dagjaja 4cukier wg uznania(ewentualnie cukier waniliowy dla aromatu)olej do smażeniaWykonanie:
Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z mlekiem i solą, miksując dodawać mąkę (ciasto ma być w miarę rzadkie, by z łyżki wylewało się ciągłym strumieniem). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki. Twaróg utrzeć z cukrem (i cukrem waniliowym) i żółtkami na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do twarogu, delikatnie wymieszać. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję masy twarogowej (ok. 2 łyżki), rozsmarować, zawinąć, obsmażać z obu stron na złoto.
Podawać gorące np. z bitą śmietaną lub sosem owocowym, czekoladowym.