Wykonanie
Moje ulubione ciasto na pierogi. Teraz tylko, ponieważ Moje Wypieki to blog słodki - z
twarożkiem. Próbowałam robić pierogi z każdego już chyba rodzaju ciasta. Ciasto według teściowej - z
jajkiem i 'na oko' - ile ciasto przyjmie
mąki, wychodziło zbyt twarde (choć u Niej rewelacyjne ;-). Ciasto bez
jajka, ciasto z gotowanym
ziemniakiem, z
masłem... A ponieważ obecne poszukiwania ciasta stanęły na tym przepisie,
mogę go Wam zaprezentować, jako mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. W zasadzie oparłam się na przepisie Macieja Kuronia, z niewielkimi zmianami. Robię je po prostu w robocie - wrzucam do misy wszystkie składniki i po 2 minutach miksowania na wolnych obrotach wyciągam zgrabną kulę, którą dzielę na 2 części, rozwałkowuję, a resztę już znacie... :-).Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej
wody (nie wrzącej)1
jajko3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
olejuUwaga: 1 szklanka = 250 mlWszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (przystawką z hakiem, na najwolniejszych obrotach); można oczywiście wyrobić rękoma.Ciasto rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując
mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.
Nadzienie
serowe:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego tylko jeden raz przez maszynkę1
jajko3 - 4 łyżki
cukru8 g
cukru waniliowegoWszystkie składniki wymieszać, rozetrzeć grzbietem łyżki.Smacznego :-).