Wykonanie
Lato bez pierogów z
borówkami czy jagodami?....to chyba nie jest możliwe!
Owoce są jeszcze dostępne, a więc ostatnia szansa dla spóźnialskich....
Zdecydowanie wolę jeść pierogi niż je lepić. Myślę, że nie jestem w tym odosobniona.A to nie dlatego,że nie potrafię.......ale jest to dla mnie bardzo nudne zajęcie.Ulepić pierożki dla całej rodzinki to dla mnie nie lada wyzwanie, no ,ale cóż.......... ten widok rekompensuje mozolną pracę....i jak tu nie lepić?Składniki: /ok.50 szt/ciasto:500 g
mąki pszennej tortowejok. 1 szklanki dobrze ciepłej
wody1 małe
jajko2 łyżki
oleju2 szczypty
solinadzienie :ok 300-400 g umytych ,osuszonych
jagód / ilość należy odpowiednio dostosować /kilka łyżeczek
cukruoraz:1 szklanka kwaśnej,gęstej
śmietany do polaniadrobny
cukier do
śmietany / ilość w-g uznania /
cukier waniliowy do smakuWykonanie:Moim najlepszym pomocnikiem przy zarabianiu ciasta pierogowego jest Thermomix.Wrzucam wszystkie składniki do misy, uruchamiam urządzenie na 2 minuty i wyjmuję gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść ręcznie na stolnicy.A teraz.... po chwili leżakowania wystarczy je tylko podzielić na kilka części /przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło/, a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością
mąki , wykroić szklaneczką krążki , lekko rozciągnąć palcami , nałożyć
owoce posypane
cukrem na wilgotniejszą stronę , złożyć na pół, starannie skleić brzegi i gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej
mąką. ...........Jakie to proste!
Potem tylko porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej
wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką / garnek przykryć pokrywką/ . Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową , przełożyć do miski z zimną
wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać
cukrem lub polać kwaśną
śmietaną ubitą z
cukrem i
cukrem waniliowym.*
cukier należy dokładnie wymieszać ze
śmietanką aby nie zgrzytał pod zębami!!!!