Wykonanie
Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi
owocami -
truskawkami.SKŁADNIKI;Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej2
jajka2-3 łyżki
olejuszczypta
soliokoło szklanki ciepłej
wody250 g
truskawek 5 łyżek
cukru pudru 200 g
śmietanyPRZYGOTOWANIE;
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami
cukruCiasto:Z
mąki,
jajek,
oleju,
soli oraz
wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy
truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.Najlepiej smakują polane
śmietaną i posypane
cukrem pudrem