ßßß
Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami.SKŁADNIKI;Ciasto:4 szklanki mąki pszennej2 jajka2-3 łyżki olejuszczypta soliokoło szklanki ciepłej wody250 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany
PRZYGOTOWANIE;Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukruCiasto:Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem