Wykonanie
W sezonie
truskawkowym obowiązkowo muszą być pierogi z
truskawkami.Najlepsze z
śmietaną i
cukrem,lub polane odrobiną roztopionego
masła z
bułką tartą.Każdy je jak lubi najbardziej.
SKŁADNIKI :500 g
maki pszennej4 łyżki
oleju1
jajkookoło 1/2 szklanki,lub trochę więcej ciepłej
wodyFARSZ :500 g
truskawek2 łyżki
mąki pszennej3-4 łyżki
cukruśmietana do polania pierogów i odrobina
cukru do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy na stolnicę,następnie w środku
mąki robimy wgłębienie,dodajemy
jajko i
olej.Delikatnie wszystko mieszamy i dolewając
wodę zagniatamy elastyczne ciasto.Ciasto zawijamy w folie i pozostawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
Truskawki myjemy i obieramy,kroimy na połówki,zasypujemy
cukrem i
mąką,lekko mieszamy.
Mąka wciągnie trochę soku który powstanie.Ciasto rozwałkowujemy,wycinamy przy pomocy szklanki.Na środku krążków układamy porcję
truskawek i zlepiamy pierogi.Układamy je na wysypanej
mąką desce do krojenia lub stolnicy.
Wodę zagotowujemy z łyżką
soli w garnku,wrzucamy partiami pierogi,delikatnie mieszając,aby się nie pozlepiały.Kiedy wypłyną na powierzchnię,gotujemy je około 3-5 minut i odcedzamy,najlepiej dużą łyżką z dziurkami.Pierogi układamy w durszlaku,płuczemy zimną
wodą,odsączamy i rozkładamy na talerze.Ciepłe pierogi smarujemy po wierzchu łyżką
śmietany ,posypujemy
cukrem i podajemy.Smacznego.