ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

W sezonie truskawkowym obowiązkowo muszą być pierogi z truskawkami.Najlepsze z śmietaną i cukrem,lub polane odrobiną roztopionego masła z bułką tartą.Każdy je jak lubi najbardziej.
SKŁADNIKI :
500 g maki pszennej
4 łyżki oleju
1 jajko
około 1/2 szklanki,lub trochę więcej ciepłej wody
FARSZ :
500 g truskawek
2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki cukru
śmietana do polania pierogów i odrobina cukru do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsypujemy na stolnicę,następnie w środku mąki robimy wgłębienie,dodajemy jajko i olej.Delikatnie wszystko mieszamy i dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto zawijamy w folie i pozostawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
Truskawki myjemy i obieramy,kroimy na połówki,zasypujemy cukrem i mąką,lekko mieszamy.Mąka wciągnie trochę soku który powstanie.
Ciasto rozwałkowujemy,wycinamy przy pomocy szklanki.Na środku krążków układamy porcję truskawek i zlepiamy pierogi.Układamy je na wysypanej mąką desce do krojenia lub stolnicy.
Wodę zagotowujemy z łyżką soli w garnku,wrzucamy partiami pierogi,delikatnie mieszając,aby się nie pozlepiały.
Kiedy wypłyną na powierzchnię,gotujemy je około 3-5 minut i odcedzamy,najlepiej dużą łyżką z dziurkami.
Pierogi układamy w durszlaku,płuczemy zimną wodą,odsączamy i rozkładamy na talerze.
Ciepłe pierogi smarujemy po wierzchu łyżką śmietany ,posypujemy cukrem i podajemy.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/07/pierogi-z-truskawkami.html