Wykonanie
Niedawno w konkursie organizowanym przez
Winiary "Pomysł na deser..." wygrałam foremki na muffinki i zestaw
trzech "Pomysłów na..."
między innymi panna cotta z sosem
truskawkowym. Jutro dzień
Matki, więc postanowiłam je wykorzystać. Zrobiłam
wafle do
lodów w maszynce. Zamiast jednak tradycyjnie z
lodami, włożyłam panna cotte, polałam sosem i udekorowałam
truskawkami- pychota;)Składniki:(na
wafle)
mleko - 1 szklanka
olej - 1 łyżka + do smarowania maszynki
jajka - 2 sztuki
cukier waniliowy - 1 sztuka
cukier - 3/4 szklanki
maka pszenna - 1 szklankaPannacotta:Pomysł na Panna Cotte z sosem
truskawkowym - 1 sztuka
mleko - 250 ml
śmietana - 250 mlSos:
woda - 50 mlDekoracja :
truskawki - 4 sztuki
Wykonanie:Na początku robimy deser. Gdy będzie nam tężała panna cotta pieczemy w tym czasie
wafle.Robimy deser w/g instrukcji na opakowaniu, sos także.Przelewamy deser do płaskiego naczynia, studzimy i wkładamy do lodówki. Sos ostudzony także wkładamy do lodówki.
Wafle:Na początku mieszamy mokre składniki tj.
mleko,
jajka plus
olej - mieszamy . Suche składniki w drugiej misce mieszamy razem. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych ciągle mieszając. Powstanie nam ciasto a la naleśnikowe.Rozgrzewamy maszynkę do
wafli, smarujemy płytę z góry i z dołu pędzelkiem namoczonym w
oleju. Wlewamy na środek maszynki malutką chochelką ( do
sosów;)) i zamykamy - ciasto rozprowadzi się po powierzchni maszynki. Smażymy kilka minut. Wyciągamy
wafla układamy na szklance ułożonej do góry dnem i formujemy kształt miseczki - uwaga gorące!Do gotowych
wafli dodajemy panna cottę polewamy sosem, dekorujemy
truskawkami i podajemy.*Gdy stężeje Wam, za bardzo panna cotta możecie łyżką do
lodów nabierać "gałki" i w ten sposób podać - będą wszyscy zaskoczeni takim deserem.** z tej ilości ciasta wyszło mi 10 miseczek.*** deseru wystarcza na 4 miseczki