Truskawki, truskawki wszędzie te truskawki no i dobrze he he ja je uwielbiam i z największą chęcią rozpoczynam sezon truskawkowy pierogami....mniammmm musicie spróbować! Ja je oblałam musem truskawkowym i odrobiną śmietany.Składnik na ciasto na pierogi:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1 łyżka roztopionego masła lub olejuciepła woda (tyle ile mąka "wypije")szczypta soliSkładniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.Składniki na farsz:kostka twarogucukier do smakuodrobina śmietany słodkiej (1-2 łyżki)150 gr truskawek drobno pokrojonychTwaróg wymieszać z cukrem i śmietaną. Truskawki posypać odrobiną cukru.Składniki na mus:150 gr truskawek2 łyżki cukruTruskawki zmiksować z dodatkiem cukru na mus.Ciasto wałkujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy pierogi na których układamy farsz serowy i truskawki (nie za dużo farszu-bo się rozwalą) zlepiamy dokładnie brzegi. Ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli około 5 minut.Polać gotowym musem i śmietaną słodką.