Wykonanie
Uwielbiam gofry! Wszyscy uwielbiają gofry ! Znacie kogoś kto nie lubi gofrów :) Nareszcie znalazłem przepis który pasuje do mojej gofrownicy ( stara metalowa jeszcze po babci, do opiekania na kuchence gazowej ) Niezwykle proste w przygotowaniu i za każdym razem wychodzą idealne. Chrupkie z zewnątrz i delikatne w środku.składnikipół szklanki
olejuniecała szklanka
wodypółtorej szklanki
mąki pszennej2 duże
jajka3 łyżki
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki dokładnie mieszamy, ciasto powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.I teraz najważniejsze! Gofrownica musi być bardzo mocno nagrzana i lekko posmarowana tłuszczem z każdej strony.Długość smażenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. W moim przypadku na kuchence gazowej smażyłem około min z każdej strony.Po wyjęciu gofra warto położyć go na ręczniku papierowym by nie zaparował i nie zrobił się wilgotny od
spodu