Wykonanie
Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W. W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące
mleka. Przepis z
mlekiem był wcześniej jako gofry lekkie i chrupiące .
Składniki:(składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk)3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 i 3/4 szklanki
wody gazowanejszczypta
soliPrzygotowanie:Oddzielić
żółtka od
białek i zmiksować je z
cukrem, następnie miksując dodać
olej i
wodę.Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W 7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być:
owoce,
konfitura,
cukier puder,
bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu.