ßßß Cookit - przepis na Gofry na wodzie

Gofry na wodzie

nazwa

Wykonanie

Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W. W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka. Przepis z mlekiem był wcześniej jako gofry lekkie i chrupiące .
Składniki:
(składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk)
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W 7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.
Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.
Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/10/gofry-na-wodzie.html