Wykonanie
Tak, jak wczoraj wspominałam, mam w zanadrzu kilka przepisów, które warto schomikować na przyszły rok... Z racji krótkiego sezonu na surowiec... Ponownie na warsztacie są kwiaty czarnego bzu... Wczoraj krótko opisałam ich zalety, więc dziś przejdę prosto do przepisu na pyszne placuszki ;)

Składniki:kilka kwiatostanów czarnego bzu
cukier puderolej do smażenia1/2 szkl.
mąki pszennej1
jajko1/4 szkl.
wody gazowanej1/4 szkl.
mlekaszczypta
soliszczypta
cukru
Sposób przygotowania:
Mleko i
wodę wymieszaj z
jajkiem. Dodaj
sól,
cukier i wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj
mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego ciasta. Odstaw je na 30 minut.Na patelni rozgrzej
olej. Nieopłukane kwiaty łap za łodyżki i obtaczaj w cieście. Połóż na rozgrzanej patelni. W czasie smażenia z pierwszej strony obetnij łodyżki nożyczkami. Gdy się zezłocą, obróć na drugą stronę. Osącz na serwetce.Posyp
cukrem pudrem.
