Wykonanie
W oryginalnym przepisie określone są nazwą "
twarożki", ale nie do końca oddaje to ich naturę. Któż nie lubi
twarogowych klusek przyrumienionych na patelni, a w przypadku poniższego przepisu etap gotowania w ogóle jest pominięty. Czy to nie czyni ich jeszcze bardziej leniwymi? Kluchy się smażą, rumienią, a ich skórka nabiera przyjemnej chrupkości. W dodatku jest to proste danie z pożywnych składników. Warto spróbować, koniecznie ze
śmietaną!
Składniki:1/2 kg
twarogu1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1
jajko1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliolej do smażeniado podania:
śmietana,
cynamon, ewentualnie
cukierPrzygotowanie:
Twaróg zemleć w maszynce lub blenderem. Włożyć do miski i dodać
mąkę,
cukier,
sól,
cukier waniliowy oraz
jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na wysypany sporą ilością
mąki blat. Z masy uformować wałek. Pokroić ukośnie na około 20-30 kawałków, każdy z nich obtoczyć w
mące. Smażyć na
oleju po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Usmażone kluski zdjąć z patelni, podawać gorące polane
śmietaną i posypane
cynamonem.