Wykonanie
Lubię, gdy
mąka.Jest wszędzie.I na nosie.I na Twojej koszulce.
ciasto:3 szklanki
mąkipół łyżeczki
soliwrzątek (ok.1szklanka)2 łyżki
olejufarsz:500 g
twarogujajko4 łyżki
cukrudodatkowo:
śmietanacynamoncukierMąkę mieszamy z
solą.Dodajemy stopniowo
wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle
wody ile wchłonie
mąka. Zazwyczaj jest to szklanka
wody.Dodać
olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.Składniki na farsz wymieszać ze sobą, można zrezygnować z
jajka i tak wyjdą.Ciasto rozwałkować na blacie posypanym
mąką wykrawać szklanką kółka i nakładać farsz.Zlepiać pierożki, docisnąć brzegi widelcem.Gotować w osolonej wodzie 4 minuty.Podawać ze
śmietaną,
cukrem i
cynamonem.