Wykonanie
Kusiły i kusiły, zaplątały się gdzieś w mojej głowie dobry miesiąc temu, ale jakoś przegrywały z konkurencją, okolicznościami, czasem, listą spraw ważnych i ważniejszych, ochotą M. na....., nastrojem,
kurczakiem, który czekał na swoją kolej lub po prostu kuchennym lenistwem.To jeden z tych smaków, który na zawsze kojarzyć mi się będzie z maminą spódnicą....smak, który przywołuje wspomnienia i chęć bycia dzieckiem na zawsze... W pewnym sensie rarytas, bo tak rzadko u nas gości, mimo swej niezwykłej prostoty.Mama podawała je nam z
cukrem i
cynamonem oraz kwaśną
śmietaną.Nigdzie indziej nie smakowały tak dobrze, jak w progach Jej kuchni, gdy razem z siostrą niecierpliwie czekałyśmy na dokładkę:)Dziś, mimo że daleko od Jej kuchni, wciąż jestem dzieckiem:)
Leniwe300 g
twarogu półtustego2
jajka200 g
mąkipół łyżeczki
soliDodatkowo:Kwaśna
śmietana lub
jogurt greckicukiercynamonTwaróg dokładnie rozgniatamy widelcem lub mielimy, dodajemy
jajka,
mąkę,
sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest mocno klejące, podsypujemy lekko
mąką.Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy zgrabne wałeczki o szerokości ok. 2 cm, następnie lekko je spłaszczamy i krawędzią noża delikatnie nacinamy po skosie, raz w jedna, raz w drugą stronę, tworząc zgrabną kratkę. Odcinamy kawałki ciasta co drugą kratkę, tworząc kluseczki w kształcie rombów.
Kluski wrzucamy na lekko osoloną, gotującą się
wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 2 minuty, po czym wyławiamy je cedzakiem i układamy pojedynczo na talerzu, tak by się nie posklejały.Podajemy ciepłe, z odrobiną
śmietany lub
jogurtu, posypane
cukrem z
cynamonem.Smacznego!