Wykonanie
Pierogi z
Serem to jedno z popularniejszych dań goszczących na
polskich stołach. Pierożki są proste w wykonaniu, a ich wyjątkowy, tradycyjny smak uszczęśliwi niejednego domownika.
Pierogi z
Białym Serem na Słodko - Składniki: (na ok. 45 pierogów)ciasto:450 g
mąki pszennejszklanka ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz:400 g
twarogu tłustego lub półtłustego
cukier waniliowyok. 4 łyżki
cukruok. 100-150 g
masła do polaniaZ podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i dokładnie łączymy składniki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki.Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki
oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Pierogi polewamy roztopionym
masłem.