Wykonanie
Nie jest to takie superpachnące, maślane ciasto jakiego można się spodziewać po tarcie – jest nieco twardsze i bardziej zwarte, ale i tak je uwielbiam :)A najbardziej lubię rozwałkować je „trochę za bardzo”, żeby po włożeniu do formy brzegi wystawały – jak się przyrumienią są pyszne :)Składniki:1 szklanka
mąki0,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
masła lub 100ml
oleju*2 łyżki
cukruok 6 łyżek lodowatej
wodyszczypta
soli w robocie kuchennym lub dużej misce posiekaj
mąkę z
cukrem, szczyptą
soli i tłuszczemdodaj
wodę (po łyżce), aż uzyskasz zwartą masę (możliwe, że będziesz musiał dodać więcej lub mniej niż 6 łyżek)zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min 10 minut (lub czas, który poświęcisz na przygotowanie nadzienia)przygotuj 2 arkusze pergaminu (tej samej wielkości), na środku jednego połóż ciasto, przykryj drugim i rozwałkuj ciasto do porządanego rozmiaruwyłóż
ciastem foremkęjeśli chcesz podpiec spód tarty przed położeniem składników: po wyłożeniu foremki
ciastem przykryj je arkuszem pergaminu (może być jeden z tych, których użyłeś przy wałkowaniu) i wysyp na niego np suszoną
fasolę – chodzi o to, żeby obciążyć ciasto – wtedy podczas pieczenia nie zrobią się bąble. Piecz w 190 C przez ok 30 minut. Jeżeli to nie wystarczy zdejmij pergamin i dopiecz aż będzie rumiane.jeśli chcesz nałożyć składniki na surowe ciasto i zapiec wszystko razem – żeby ciasto się dopiekło, piecz tartę przez ok 50 minutSmacznego! :)*wypróbowałam obie wersje ;)