ßßß Cookit - przepis na Spód do tarty z mąką pełnoziarnistą

Spód do tarty z mąką pełnoziarnistą

nazwa

Wykonanie

Nie jest to takie superpachnące, maślane ciasto jakiego można się spodziewać po tarcie – jest nieco twardsze i bardziej zwarte, ale i tak je uwielbiam :)
A najbardziej lubię rozwałkować je „trochę za bardzo”, żeby po włożeniu do formy brzegi wystawały – jak się przyrumienią są pyszne :)
Składniki:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła lub 100ml oleju*
2 łyżki cukru
ok 6 łyżek lodowatej wody
szczypta soli w robocie kuchennym lub dużej misce posiekaj mąkę z cukrem, szczyptą soli i tłuszczem
dodaj wodę (po łyżce), aż uzyskasz zwartą masę (możliwe, że będziesz musiał dodać więcej lub mniej niż 6 łyżek)
zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min 10 minut (lub czas, który poświęcisz na przygotowanie nadzienia)
przygotuj 2 arkusze pergaminu (tej samej wielkości), na środku jednego połóż ciasto, przykryj drugim i rozwałkuj ciasto do porządanego rozmiaru
wyłóż ciastem foremkę
jeśli chcesz podpiec spód tarty przed położeniem składników: po wyłożeniu foremki ciastem przykryj je arkuszem pergaminu (może być jeden z tych, których użyłeś przy wałkowaniu) i wysyp na niego np suszoną fasolę – chodzi o to, żeby obciążyć ciasto – wtedy podczas pieczenia nie zrobią się bąble. Piecz w 190 C przez ok 30 minut. Jeżeli to nie wystarczy zdejmij pergamin i dopiecz aż będzie rumiane.
jeśli chcesz nałożyć składniki na surowe ciasto i zapiec wszystko razem – żeby ciasto się dopiekło, piecz tartę przez ok 50 minut
Smacznego! :)
*wypróbowałam obie wersje ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/10/23/spod-do-tarty-z-maka-pelnoziarnista