Wykonanie
Na przekór zimie sięgnijmy w
porze śniadaniowej do wspomnień ze
słonecznej Hiszpanii. Najbardziej charakterystycznym elementem porannego menu jest tam churros - słodkie paluszki z ciasta parzonego, smażone na głębokim
oleju, bardzo chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.Danie w sam raz na osłodzenie mroźnego poranka - churros jadamy na ciepło, posypane
cukrem pudrem, w towarzystwie gęstej gorącej
czekolady, w której zanurzamy ciasto.Składniki:1 szklanka
wody125g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajka2 łyżki
cukruszczypta
soliolej do smażeniaRozpuszczamy
masło w rondelku, dolewamy
wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do dotującej się
wody wsypujemy
mąkę, przez cały czas mieszając, aż do wytworzenia się jednolitej masy, którą następnie zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.Dodajemy
jajka, dokładnie mieszamy.W głębokim garnku podgrzewamy
olej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza.Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz. Ciasto smażymy na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypujemy
cukrem pudrem.