Wykonanie
To tłusty wypiek hiszpański w kształcie długiego prętu. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki
olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churreria. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek
śniadaniowych. Zwykle posypuje się churros
cukrem pudremSkładniki:- 200 g
mąki pszennej- 250 ml
wody- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- szczypta
soli- 2
jajka-
olejPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier,
masło oraz
sól i stawiamy na gazie. Gotujemy do momentu aż
masło się rozpuści. Następnie wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie gładkie i łatwo będzie się odrywać od garnka zdejmujemy garnek. Dodajemy
jajko i miksujemy. Miksując nadal dodajemy drugie
jajko.W garnku rozgrzewamy
olej do 180 stopni. Żeby sprawdzić czy temperatura jest już prawidłowa wkładamy drewnianą łyżkę do
oleju. Tworzące się wokół łyżki bąbelki wskazują, że
olej jest odpowiednio rozgrzany.Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na rozgrzany
olej i smażymy na złoty kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy
cukrem pudrem.