ßßß
Składniki:- 250 g mąki pszennej- sól- 20 g drożdży- 25 g masła- 40 g cukru- ok. 1l oleju do smażenia- cukier puder do posypania.Przygotowanie:Mąkę przesiać razem ze szczyptą soli do miski. Drożdże rozpuścić w 150 ml letniej wody.Odstawić na kilka minut. Masło roztopić, wystudzić. Z drożdżami i cukrem dodać do mąki. Wyrabiać, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić mniej więcej na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrobić ponownie. Formować z niego małe pączki i układać na oprószonym mąką blacie. Przykryć ściereczką i odstawić, aż dwukrotnie powiększą swoją objętość.W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucać do niego po kilka pączków. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. Gdy pączki nieco ostygną obtoczyć je w cukrze i nadziać je marmoladą.