Wykonanie
Upiekłam je, bo miałam ochotę na
ciasto drożdżowe, a właściwie nie tyle na ciasto, ile na jego dotyk. Upiekłam je również dlatego, żeby nie zmarnowały mi się
drożdże. Upiekłam je ponadto dlatego, bo uwielbiam piec bułeczki ;) Wszystko to bardzo ważne powody, prawda?Jak każde domowe
bułki smakują wyśmienicie :) Są pulchne, delikatne i dość ciemne, raz że z
mąką żytnią, dwa - z karobem, ciekawym i zdrowym kuchennym dodatkiem; składnikiem który można stosować w deserach, ciastach czy kremach; myślę że również sprawdzi się np. ...w gulaszu, ze względu na ciekawy smak i piękny kolor. Polecam Wam firmę Fresano i ten sklep .
Składniki na 10 sztuk :Zaczyn :50 g. świeżych
drożdży1 łyżka
cukru1 pełna łyżka
mąki pszennejkilka łyżek ciepłej
wodyCiasto :3,5 szklanki
mąki pszennej T 4502 szklanki
mąki żytniej T 9971 łyżka
soli1/3 szklanki
oleju1 pełna łyżeczka karobu firmy Fresano1,5 do 2 szklanek ciepłej
wodyPrzygotowanie :Do miski wkruszam
drożdże, dodaję
cukier i
mąkę, rozprowadzam wszystko
wodą i mieszam na pastę. Miseczkę wstawiam najlepiej do garnka z ciepłą
wodą na 15 minut, w tym czasie
drożdże wyrosną.Pozostałe składniki umieszczam w drugiej, dużej misce: obie
mąki,
sól,
olej, wyrośnięty zaczyn i
wodę - tę dolewam stopniowo, wyrabiając całość. Ciasto ma być miękkie, będzie się trochę kleiło do rąk, wtedy podsypuję jeszcze
mąką pszenną. Odstawiam je na 40 minut - stosuję ten sam patent: miska ustawiona na dużym garnku z ciepłą
wodą, przykryta ściereczką. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić objętość.Tak więc wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną
mąką pszenną, krótko zagniatam, dzielę na pół. Do połowy dodaję karob, zagniatam do połączenia się. Z jaśniejszego ciasta rozciągam prostokąt, na nim układam mniej więcej tej samej wielkości prostokąt z ciasta z karobem, zwijam wzdłuż dłuższego
boku jak roladę. Dzielę ją
ostrym nożem na 10 części, z każdej robię kulkę a
potem lekko ją wyciągam aby była podłużna, skręcam 2-3
razy i mocno sklejam końce. Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 30 minut.Przepis autorski.