Wykonanie
Już dawno chciałam zrobić domowe
grahamki i wreszcie znalazłam czas i się za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej
będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku
pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :)Składniki:150 g
mąki pszennej300 g
mąki graham150 - 250 ml ciepłej
wodyok. 30g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w 3/4 szkl ciepłej
wody.Obie
mąki,
sól,
olej, rozpuszczone
drożdże wrzucamy do miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli
wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je
wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.
Smacznego ! ;)