Wykonanie
Dawno, dawno temu...wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć
drożdżowych racuchów.Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny.Składniki:-2 dkg
drożdży-łyżeczka
cukru-szczypta
soli-250 ml ciepłej
wody-2,5 szklanki
mąki pszennej-
olej do smażenia
Drożdże rozcieramy z
cukrem.Dodajemy 125 ml
wody i pół szklanki
mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do rozczynu dolewamy pozostałą
wodę, dodajemy szczyptę
soli, stopniowo dosypujemy
mąkę i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy
olej, moczymy w nim łyżkę (!) , nabieramy nią ciasto i przekładamy na patelnię formując racuchy.Im bardziej nieregularne, tym ciekawsze.Smażymy kilka
razy obracając patyczkiem.
Zdejmujemy na papier do odsączenia a następnie przekładamy na talerz i posypujemy
cukrem.
Udały się!To jest ten sam smak, jak w dzieciństwie.I podobnie, jak wtedy znikają w oka mgnieniu:)
Smacznego!