Wykonanie
Duże sylwestrowe pieczenie :DPyszny, chrupiący i puszysty chlebek
razy dwa
Składniki:6 szklanki
mąki pszennej 7504 szklanki
mąki żytniej 7202.5 kubka
wody4 łyżeczki
soli himalajskiej3 łyżki
olejuok.30 g
drożdżyłyżeczka
cukruWykonanie:Zaczyn:Szklanka
mąki pszennej,
drożdże i kubek
wody wymieszać razem dodatkiem łyżeczki
cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut.
Mąki przesiać do miski, dać
sól i wymieszać. Dać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Dodać następnie tyle
wody, aby ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać
olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin.Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut.Smacznego :DPolecane na karnawał: