Wykonanie
Jeśli ktoś w miarę regularnie tutaj zagląda, wie już że jestem fanką ciasta
serowego :) Tak jak i mój mąż, więc często wykorzystuję je w takiej czy innej formie. Dziś pokażę Wam chyba najprostsze
ciastka, jakie da się z niego wyczarować, jak zwykle łatwe i szybkie. Ciasto
serowe doskonale przechowuje się zamrożone, więc zawsze można
mieć gotową porcję do wykorzystania. Zachęcam, wypróbujcie, dzisiejsze
ciastka są przepyszne!
Składniki na ok. 50
ciastek :1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka gładkiego
twarogu (na sernik)3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli3/4 kostki zimnego
masłacukier kryształ do panierowania
ciastekPrzygotowanie :W misce siekam
masło z
mąką ,
cukrem waniliowym i
solą, dodaję
ser i wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto. Schładzam je ok. godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 4 mm, wycinam niewielkie prostokąty ( mniej więcej 7 na 4 cm) .
Cukier kryształ wysypuję na płaski talerz i każdy prostokąt z obu stron lekko wciskam w
cukier, by ten go pokrył. Składam wg zdjęcia, układam na blasze wyłożonej papierem ( miejscem łączenia do dołu). Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok.15 minut (termoobieg).