Wykonanie
Na dobry początek dnia:) Pyszne, rozwarstwiające się ciasto a w środku ulubiony
dżem.
Ciastka są bardzo chrupiące. Wspaniały dodatek do
kawy :)
Składniki na ok. 40
ciastek :1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka gładkiego
twarogu ( na sernik)3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli3/4 kostki zimnego
masła150 g.
marmoladycukier kryształ do panierowania
ciastekPrzygotowanie :W misce siekam
masło z
mąką ,
cukrem waniliowym i
solą, dodaję
ser i wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto. Schładzam je ok. godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na placki o średnicy ok. 20 cm, dzielę na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smaruję cienką warstwą
marmolady. Zwijam od szerszego końca jak na zdjęciu.
Cukier kryształ wysypuję na płaski talerz i każdą rurkę w nim obtaczam, lekko wciskając.Układam na blasze wyłożonej papierem. Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok.15 minut ( termoobieg).Przepis autorski.